bezmléčné zmrzliny titulka
Bezmléčné produkty

Bezmléčné vegan zmrzliny

Přidat do záložek(0)

Když přišlo léto uvědomila jsem si, že věc, která mi bude nejvíc chybět v mé bezmléčné dietě budou zmrzliny.

Bezmléčná vegan zmrzlina může být buď sorbet, vodová nebo “smetanová” vyrobená z některé alternativy mléka. Nejčastěji z kokosového mléka, kvůli jeho skvělé vlastnosti tuhnutí.

Vodové, sorbety a “smetanové”

Vodové

Vodové zmrzliny, které ovšem obsahuje velké množství cukru, protože je to ve většině případů v podstatě jenom voda s cukrem a barvivem. Tyto zmrzliny obvykle obsahují velké množství cukru a vlastně nám kromě osvěžení nic nedávají.

Sorbety

Sorbety jsou skvělou volbou, protože obsahují obvykle 50 % ovoce, u některých kvalitních i 80 %, kdy jíme vlastně zmrzlé ovoce. Tento typ zmrzliny je nejvíc přírodní, ovšem mnoho lidí neoslní tou pravou chutí zmrzliny. Tyto zmrzliny jsou stejně jako vodové pouze osvěžením, které nám dodá jen sacharidy.

Vegan “smetanové”

Tou pravou náhražkou zmrzlin pro nás alergiky či vegany jsou zmrzliny, které jsou označovány jako veganské. Tyto zmrzliny jsou nejčastěji dělané z kokosového mléka nebo v kombinaci s mandlovým. Narazila jsem také na mnoho z arašídového mléka, kde ho výrobci využili pro příchutě arašídového másla.

Tyto vegan smetanové zmrzliny jsou na rozdíl od sorbetů a vodových zmrzlin bohatější na živiny, ale bohužel kokosové mléko v nich také zvyšuje množství nasycených mastných kyselin. Zmrzlina je pouze dezert, takže bych to nepovažovala za problém, ovšem radši bych si vybrala tu, která obsahuje těchto kyselin méně.

Domácí a kupovaná

Domácí

Z pohledu kvality může být domácí zmrzlina lepší volbou. Víte, co do zmrzliny dáváte. Na internetu existují mnohé recepty a také formy na přípravu domácí zmrzliny. Nevýhodou může být krystalizování zmrzliny. Tomu se ovšem můžeme vyhnout, pokud máme zmrzlinovač.

Kupovaná

české značky
české značky

Se zmrzlinami bez mléka se setkáváme v obchodech čím dál častěji. Samozřejmostí jsou vodové zmrzliny. Pak sorbety, což by mělo být jen ovoce, voda a cukr. Zde si ovšem musíme dávat pozor na přítomnost mléka, jelikož některé výrobky se tváří jako sorbety, ale obsahují mléko či smetanu pro zlepšení krémovosti. A posledním typem, který si můžeme zakoupit je napodobenina smetanové či tvarohové zmrzliny, kterou najdeme pod názvem vegan zmrzlina.

V přiloženém dokumentu jsem sepsala všechny bezmléčné zmrzliny, které jsem našla v internetových obchodech jako rohlík či košík, ale i špajz či globus. (Zatím mi zde chybí zmrzliny z Lidlu a Kauflandu.) Zmrzliny jsou seřazeny podle značky. Tabulka obsahuje cenu za kus, množství, cenu za litr, druh zmrzliny i nutriční hodnoty. A pro ty co mají také jiný alergen jsem zde zahrnula také alergeny.

Na tomto odkazu můžete také seznam komentovat s nápady na další značky

Při přípravě tohoto seznamu jsem objevila značky, které jsem předtím neznala jako Fresca paleta, Rawito či DO:PUSY. Nebo také třeba zmrzlinárnu Créme de la créme, která vyrábí i mnoho vegan “smetanových” zmrzlin, kromě sorbetů. Jelikož často v cukrárnách získáme jako bezmléčnou zmrzlinu jen sorbet.

A jak chutnají?

Já jsem zatím ochutnala v ČR vodovou pilaro meloun, sorbety – Mrož malina a Solero citrón. Ze “smetanových” jsem ochutnala Gelatelli z Lidlu. Sorbety byly velmi osvěžující a lidlovská vegan zmrzlina mi chutnala, tudíž si myslím, že je to povedený kousek, ale ve Španělsku jsem ochutnala zmrzlinu v kelímku V Club a ta byla o poznání lepší, více chutnala jako mléčná. Až se dostanu zpět do ČR chtěla bych ochutnat některé ze značek, které jsem při hledání našla, protože mě zaujaly.

A na hradu Bouzov jsem minulé léto narazila na milého pána, který byl velmi ochotný a prošel složení všech zmrzlin, aby mi vybral sorbety bez mléka. Psala jsem o tom na instagramu.

A co vy? Jaké vegan zmrzliny jste již ochutnali? A jak Vám chutnaly?

0 0 hlasů
Ohodnoťte článek
0 0 hlasů
Ohodnoťte článek
Odebírat
Upozornit na

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
0
Ráda uslyším, co si myslíte, prosím zanechte komentář.x