titulka-rostlinna mléka
Bezmléčné produkty Blog

Rostlinné nápoje nebo-li alternativy mléka

Přidat do záložek(0)

V dnešní době si můžeme koupit mnoho druhů rostlinných náhražek živočišného mléka nebo si můžeme udělat svou vlastní alternativu mléka.

Vlastní x kupované
Druhy
Značky mlék
Nutriční hodnoty

Vlastní či kupované?

Vlastní rostlinný nápoj má mnoho výhod. Víme, co jsme do něj dali. Můžeme si ho dosladit a dochutit podle svého gusta nebo podle toho k čemu ho budeme používat. Také si můžeme vyrobit rostlinný nápoj, který se neprodává nebo velmi málo.

Nevýhodou vlastního mléka je jeho trvanlivost tím, že neobsahuje konzervanty vydrží kratší dobu. Další nevýhodou je časová náročnost jeho přípravy. Některá mléka musí mít naložené ořechy několik hodin. Také pokud nemáte doma plátýnko, vaše “mléko” může obsahovat kousky ořechů, které zde nechcete.

Proto pokud nemáte moc času na přípravu mléka je jednodušší ho koupit, ale i mléka stejného typu nejsou stejné značka od značky, protože záleží na poměru vody a hlavní suroviny. Také na obsahu soli a cukru.

Druhy mlék

a další “mléka” vyrobená z obiloviny, luštěniny, ořechů či semínek, např. z quinoy.

Sojové

Sojové mléko je nejznámější náhražkou živočišného mléka. Ovšem u alergiků na mléko je vysoká pravděpodobnost přidružené alergie na sóju. Tudíž je lepší vynechat také tento typ mléka nebo pomocí eliminační diety zjistit, jestli je to i váš případ.

U lidí s alergií na mléčnou bílkovinu (asi 3 % dospělých, u dětí cca 7%) často bývá zkřížená alergie na bílkovinu sojovou, takže je pak obtížné najít adekvátní náhradu za mléko, protože mléka jiná než sojová mívají nízký obsah bílkovin.

zdroj: https://www.rozumnehubnuti.cz/velky-test-rostlinnych-napoju-susenym-mlekum-se-velkym-obloukem-vyhnete/comment-page-1/

Výhodou tohoto mléka je vysoký obsah bílkovin, které často rostlinné nápoje postrádají. Dále nízky obsah cukrů a vysoký minerálů jako jsou vápník, draslík, hořčík a železo.

Největší výhodou je jeho dostupnost v obchodech, kde je velká škála značek, které toto mléko vyrábí. Také všelijaké druhy jako mléko barista či ochucené druhy.

sojové boby

Ovesné

Ovesné mléko je velmi dobře dostupnou alternativou spolu se sojovým a mandlovým, případně kokosovým mlékem. Má stejně jako sojové druh zvaný barista, ale oproti sojovému se neprodává v ochucených verzích jako čokoládové či vanilkové.

Ovesné mléko je problematické pro lidi, kteří kromě alergie na mléko mají také alergii na lepek. Existuje také speciální typ ovsa pro celiaky, ovšem je potřeba se ujistit, že to dané mléko je vyrobeno z tohoto druhu ovsa.

Tento typ náhrady mléka je sladší, tudíž je velmi vhodný pro přípravu dezertů či do kávy.

Ovesný nápoj je mým nejoblíbenějším.

oves

Mandlové

Mandlový nápoj je velmi často používán alergiky, protože má velký obsah rostlinných tuků, bílkovin i vlákniny a naopak méně sacharidů. Obsahuje velké množství vápniku, který je při bezmléčné dietě velmi důležitý. Ovšem pro mě je to velmi slaný druh.

Kvůli jeho slanosti často obsahuje mnoho přidaného cukru. A u kupovaných výrobků je často velmi rozdilný obsah mandlí. Je tedy důležité číst péčlivě složení.

mandle

Kokosové

Kokosové mléko je typem, které je používáno i v kuchyni bez jakýchkoliv omezení. Proto je velmi známé. Kvůli vysokému obsahu tuku, který má nízkou teplotu tuhnutí je ideální pro krémy či náplně.

Toto mléko můžeme koupit v plné (recept zde) nebo light verzi. Light verze je ta, která obsahuje více vody a tím pádem méně tuku.

Kokosové mléko se zdá jako ideální pro mnoho tepelných úprav, ovšem kvůli velkému množství nasycených mastných kyselin bychom se měli vyhnout velké konzumaci tohoto mléka, hlavně v plné verzi.

kokos

Rýžové

Rýžový nápoj je skvělý tím, že neobsahuje žádný častý alergen. Ovšem obsahuje velmi málo bílkovin. Ale na druhou stranu zase obsahuje mále množství tuku a pomalu vstřebávané sacharidy, čímž nezpůsobuje velké výkyvy hladiny cukru v krvi.

U tohoto nápoje je potřeba brát na vědomí, že pokud chceme plnohodnotný nápoj s co nejvíce cennými látkami. Je lepší zvolit hnědou neloupanou rýži nad tou bílou.

rýže

Makové

U tohoto rostlinného mléka je výjimečný obsah vápníku, který je velmi důležitý při absenci mléka. Navíc vápník obsažený v máku je velmi dobře vstřebatelný, kvůli jeho zásaditosti v organismu. Toto mléko také obsahuje skvělé množství bílkovin a omega 3 a 6 mastných kyselin.

Nevýhodou je jeho nedostupnost v obchodech, která je ovšem vyvážená jeho jednoduchou přípravou, protože narozdíl od ostatních mlék se dá připravit i s pomocí tyčového mixéru.

makovice

Ostatní rostlinná mléka

Konopné mléko obsahuje mnoho prospěšných látek.
Horchata není typická náhrada mléka, ovšem je to nápoj, který se vyrábí stejně. Je původem ze Španělska, kde se pije v létě. Více o tomto nápoji zjistíte zde.
Lískooříškové mléko je skvělé pro svou chuť, která připomíná nutellu. Takže je skvělé pro kakao.
Kešu mléko je skvělé pro svůj obsah hořčíku, který pomáhá psychické pohodě. Také obsahuje zdravé tuky.

Značky rostlinných mlék

Nejznámější značkou je určitě Alpro. Dále zde jsou Oatly, Alnatura, ProVamel a Joya, které můžeme koupit v supermarketech. Supermarkety jako Tesco mají také své vlastní značky rostlinných mlék Milbona (Lidl), Take it veggie (Kaufland) a dmBio (dm).

Značek je v dnešní době mnoho můžete znát také Natrue, Nemléko (nyní Optimistic) či YoSoy. Kokosová mléka jsou vyráběná značkami jako Wild and Coco či asi nejznámější Asia Time.

Nutriční hodnoty oproti “normálnímu” mléku

Od každého alternativy mléka jsem si vypsala údaje aspoň od 5 výrobců a poté tyto hodnoty zprůměrovala. Nejsem odborník přes výživu, tudíž je to jen můj laický pohled.

Nejlépe mi vyšlo sojové a hned po něm mandlové mléko. Oba tyto nápoje obsahuji podobně bílkovin jako kravské polotučné mléko. mají málo sacharidů a také tuků. Celkově se jejich hodnoty velmi podobají kravskému mléku, v sacharidech jsou dokonce lepší volbou. Nejhůře dopadlo kokosové mléko, které obsahuje velké množství tuků, které jsou navíc hlavně těmi nezdravými nasycennými. Z pohledu vápníku jsou si nápoje podobné, z vzorků které jsem zkoumala obsahovalo nejvíce vápniku.

na 100 mlpolotučné kravské mlékosojovémandlovékokosovéovesnérýžovémakovékonopnélískooříškovékešu
Energie (kcal)4739,3325,2187,641,755652,8694652
Tuky (g)22,21,58191,0315,284,673,053,87
z toho nasycenné mastné kyseliny (g)0,910,330,1217,520,180,150,550,30,250,2
Sacharidy (g)51,062,122,966,9311,473,63,33,753,2
z toho cukry (g)50,661,922,225,136,92,4823,52
Bílkoviny (g)33,662,441,30,950,262,32,030,751,5
Vápník(mg)121120120120120120168,67120120120
průměrné hodnoty všech alternativ

Závěrem bych chtěla říct, že výběr náhrady mléka je velmi složitý. Zhoršovat to mohou přidružené alergie nebo chuť. Určitě je dobré ochutnat více značek pro každý druh mléka, kvůli rozdílnému obsahu vody a hlavní složky nebo si zkusit vyrobit svá vlastní podle svých preferenci.

Také je dobrá kombinace více mlék. Například ovesné mléko do kávy či na kakao kvůli jeho chuti, kokosové mléko jen občas kvůli jeho vlastnosti držet tvar a na vaření používat mandlové. Je to na každém z nás.

Doufám, že Vám můj článek pomůže a přeji Vám hodně štěstí při výběru mlék.

0 0 hlasů
Ohodnoťte článek
0 0 hlasů
Ohodnoťte článek
Odebírat
Upozornit na

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
0
Ráda uslyším, co si myslíte, prosím zanechte komentář.x