Olomouc titulka
Blog Cestujeme po Česku bez mléka

Olomouc a okolí – má první bezmléčná dovolená

Přidat do záložek(0)

Moje dovolená Olomouc a jeho okolí 2020 – tip jak ušetřit? Kde se najíst bez mléka? Co navštívit? Co vidět? Kde se ubytovat?

Dovolenou 2020 jsem strávila s rodiči na Olomoucku. Jeli jsme na týden. Jelikož mého bráchu čekal důležitý zákrok ve FN Olomouc a nemohl celé prázdniny na dovolenou, tak jsme zvolili právě Olomoucko ve třech. A přítel byl ve Španělsku.

Doprava

Na dovolenou jsme jeli autem. V naší rodině řídí jenom taťka, protože jak já tak mamka máme strach řídit. Ona řidičák má, já ještě ani ve 22 letech ne. Jeden den jsme využili MHD v Olomouci v rámci Olomouc region card.

Ubytování

Kvůli tomu, že jsme zprvu nevěděli kdy budeme moct jet, jsme měli problém sehnat ubytování. Sháněli jsme ho asi měsíc dopředu.

Nakonec jsme ho sehnali v autokempu Šternberk. Měli jsme dvoupatrovou čtyřlůžkovou chatu. V kempu bylo společné sociální zařízení a sdílená kuchyňka. Kemp působí staře, ale je velmi dobře opečováván. Je to takový návrat do komunistických let, ale hlavní je čistota. V kempu je Wi-fi signál, ale ne moc silný a také mobilní signál často vypadává, takže je to skvělé místo na to užít si čas s rodinou a být nějakou dobu offline.

Také je skvělý pro cykloturisty a díky tomu, že je na samotě, tak je zde klid.

Olomouc region card

Před odjezdem na dovolenou jsem zjistila, že existuje Olomouc region card. Co to je? Olomouc region card je karta, kterou si můžete koupit v jakémkoli informačním centru v Olomouckém kraji a také v okrese Kroměříž nebo také online. Kartu si můžete pořídit na 48 hodin (2 dny) nebo 5 dní. My jsme si koupili tu na 5 dní a využili ji od neděle do pátku.

V době kdy jsme jeli probíhala také akce, kdy jste mohli dostat kartu zdarma.

ceník olomouc region card 2021

K čemu mi tato karta je?

Díky této kartě můžete navštívit mnoho památek se slevou či dokonce zadarmo. Dokonce v našem ubytování platila sleva, což jsme zjistili těsně před příjezdem, tudíž jsme stihli uplatnit i slevu na ubytování. Zde najdete mapku všech zařízení, které tuto kartu akceptují. Slevy můžete využít také například na bobové dráhy či v restauracích.

Kde jsme kartu využili my?

Autokemp Šternberk

Na ubytování v autokempu jsme získali slevu 10 %.

Radniční věž Litovel

Vstupenka na prohlídku radniční věže je s kartou zdarma. Pouze si musíte objednat lístek v Litovelském informačním centru. Připravte se na výstup do mnoha schodů, ovšem cestou narazíte na několik starodávných hodin a dozvíte se historii radničních hodin nebo to, že jedno z ramen Moravy, Nečíz, protéká přímo pod radniční věží a pod celým náměstím.

výhled z radniční věže v Litovli
výhled z věže na rameno řeky Moravy

Expozice času Šternberk

Prohlídka v expozici času je velmi zajímavá. Začnete v části o vesmíru, a poté se přemístíte o patro výš na historii času. V době, kdy jsme tam byli my, tak zde probíhala také výstava retro hraček.

Tato prohlídka je s kartou zdarma, ušetříte 100 Kč na osobu.

hrad Šternberk

Na hradě byla základní prohlídka také zdarma, ovšem tento rok se nezobrazuje na webu karty. Pravděpodobně byla odebrána. Ovšem jak jsem již řekla, mohli jste využít vstup zdarma na základní okruh, pokud byste chtěli na delší, doplatili byste pouze rozdíl.

Ovšem hrad stojí za prohlídku i bez slevy.

zámek Náměšť na Hané

Další z památek, které jsme navštívili s kartou byl zámek Náměšť na Hané. Zde stejně jako hradě Šternberk jsme měli vstup zdarma na základní okruh. Základní okruh nás moc neoslovil a pokračovali jsme na prodloužený, který byl mnohem zajímavější a zpětně jsme doplatili rozdíl v ceně. Takže doporučuji si připlatit. Vstupné je zde velmi nízké.

hrad Bouzov

Na hradě Bouzov jsme také využili základní okruh zdarma. Ovšem tento rok (2021) stejně jako na Šternberku mi to Bouzov nenabízí. Pravděpodobně kvůli koronaviru museli tuto akci zrušit. Snad se brzy tato možnost vrátí. Ovšem hrad Bouzov je i tak skvělým místem k navštívení. Kvůli oblibě tohoto hradu se zde často koná mnoho akcí. Nevýhodou je, že vstupné do hradu je docela drahé. Ale myslím si, že tento hrad si užijete i bez prohlídky.

hrad Bouzov

MHD Olomouc

V rámci karty máte MHD v Olomouci po celou dobu platnosti karty zdarma, tudíž pokud jste ubytování v Olomouci můžete na jízdném velmi ušetřit.

My jsme tuto možnost využili pouze jeden den. Jestli si nejste jistí platností karty, tak my jsme byli kontrolování hned při první jízdě a nebyl žádný problém. Takže se ji nebojte využít naplno!

Aquapark Olomouc

V létě se chcete taky někde osvěžit. S kartou ušetříte i na tomto. V Olomouci platí slevy na 3 místech. V Aquaparku Olomouc ušetříte 20 % na vstupném, ale pouze jednou.

Zoo Olomouc

A hlavně pro rodiče s malými dětmi bude zajímavá tato sleva. Vstupné zdarma do Zoo Olomouc.

Stravování

Původně jsme měli v plánu stravovat se sami v kuchyňce v kempu. Jelikož taťka je kuchař a baví ho vařit i na dovolené a jíme tak každou dovolenou. Proto jsme měli také sbalené nějaké nádobí a nakoupili základní jídlo. Ovšem nakonec jsme zjistili, že s naším programem bychom to nestíhali a tudíž jsme jedli skoro všechny jídla venku.

Ale moje alergie nám toto stravování velmi ztěžovala. Takže kde jsme jedli?

bufet FN Olomouc

Nejčastěji jsme jedli v bufetu FN Olomouc při návštěvách bráchy v nemocnici. Měla jsem zde pečené kuře s opékanými brambory a uzené maso také s opékanými brambory. Byli zde velmi ochotní a snažili se mi vyhovět. Ovšem jídlo jim zde dováží tak si nebyli úplně jistí složením, kvůli tomu, že alergeny jsou uváděný za celé jídlo. Tudíž uzené maso s kaší zde mělo alergen číslo 7, kvůli bramborové kaši, ale jestli se vyskytuje i v mase to nevěděli. Ovšem ochotně mi kaši nahradili bramborami.

Večeře v kempu

Dvakrát jsme také využili grilu v kempu. Každý den se zde grilovalo. Dali jsme si zde jednou klobásu a podruhé maso na grilu. Pán, který jídlo připravuje je ovšem velký svéráz.

Globus Olomouc

V Globusu Olomouc jsme také jedli dvakrát. Jednou v bistru, kde mají smažené jídla. Zde jsme si dali kuřecí stripsy s brambory. Podruhé jsme byli v restauraci. Tam jsem si dala nějaké maso, už si to moc dobře nepamatuji. Skvělé na globusu bylo, že měli všechny jídla označená alergeny. Často jsme se museli doptávat a tady si mohl člověk vybrat hned. Akorát zase jsem měla problém, že alergeny jsou za celé jídlo včetně přílohy. Takže pak jsem nevěděla, jestli se to nenalézá v jídle, i když si nevezmu přílohu obsahující mléko. Jinak v Globusu mají také zdravé bistro, které podává i vegan jídla. Takže se dá najíst i tam.

kuřecí stripsy

Olomouc náměstí

Jeden den jsme strávili celý v Olomouci v centru, protože jsme chtěli využít i slevu na restaurace ze slevové karty. První jsme prošli všechny restaurace se slevou. Pak i ostatní. Chtěli jsme jíst z menu a také pro lepší představu o jídlech jsme sledovali tabule s menu. Bohužel žádná restaurace neměla nic ideálního. Často se objevovalo i to, že jsme alergen číslo 7 nenašli a později jsme zjistili, že je to třeba omáčka, která obsahuje smetanu. Nebo jsme viděli i cedule kde bylo např. maso zapečené se sýrem a alergen 7 zde chyběl.

Po tom, co jsme vše prošli a nenašli jsme nic ideálního. Byli jsme už hladoví. Rozhodli jsme se jít do Šantovky, že se najíme tam, protože jsme se už nechtěli vracet. V Šantovce to, když tak jistí KFC twister, který je bez mléka. Nakonec jsme si zde dali gyros se salátem a hranolkami.

gyros s hranolkami

Mohli jsme se vrátit nebo si prostě sednout do restaurace a objednat něco z jídelního lístku, ale když na menu byly jenom samé jídla s mlékem, tak jsme nevěděli, jestli to má smysl. Nebo jsme si mohli dát třeba burger a mě objednat bez sýra, ale musí s tím být takový problém?

Taky míváte takový problém vybrat si z menu jedno jídlo bez mléka?

Toto byla naše dovolená Olomoucko 2020. Doufám, že se Vám líbil i tento typ článku. Dejte mi vědět do komentáře, jestli byste ocenili více podobných článků. Níže najdete mapu všech navštívených míst. Pokud kliknete na znak vlevo nahoře zobrazí se Vám i kategorie míst.

Mapa všech navštívených míst

0 0 hlasů
Ohodnoťte článek
0 0 hlasů
Ohodnoťte článek
Odebírat
Upozornit na

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
0
Ráda uslyším, co si myslíte, prosím zanechte komentář.x