Moje zkušenost

Na alergologii

Přidat do záložek(0)

Když mi na předchozích vyšetřeních nic nezjistili, tak jsem se objednala na alergologii. Měla jsem štěstí, že jsem dostala již termín v prosinci 2018, týden před Vánoci, tudíž doby výsledků mohou být jindy kratší.

První návštěva

Při první návštěvě mi udělali spirometrii plic, poté jsem se vrátila do čekárny a čekala na návštěvu doktora. V ordinaci jsem odpověděla na otázky jako proč si myslím, že mám alergii, co si myslím, že mi dělá špatně, jaké mám příznaky.

spirometrie

Poté se mi doktor dal žádanku o krevní testy, kde zaškrtnul všechny možné věci a plastovou tabulku na prick test. A objednal mne za měsíc na kontrolu a prick testy. Na odběry krve jsem šla následující ráno, myslím, že to bylo nalačno, ale už si tím nejsem jistá.

Druhá návštěva

Při druhé návštěvě jsem si donesla tabulku s potravinami, které by mi mohly dělat špatně a jejich číselný seznam. Donesla jsem si tam i kousek taveného sýra (mléko) či rohlík (lepek), ale lepek a mléko jak laktózové tak bezlaktózové zde mají, tudíž toto není potřeba.

Z této tabulky mi umístili takovým “špendlíkem” pod kůži každou z těchto potravin. Poté jsem čekala asi 15 minut v čekárně a sledovala reakci. Na kůži se mi udělaly malé flíčky na místech vpichů, Největší bylo mléko, ale okem ne o moc větší než ostatní.

Z každé potraviny je na pokožku aplikována kapka, která se pak lancetou propíchne. Reakce se odečítá za 15 minut. Kapka je vymačkávána přímo z ovoce a zeleniny, které je šťavnaté. Kapat lze též mléko, vaječný bílek, vaječný žloutek apod. Suché potraviny (např. ořechy, semena, obilná zrna) je nutno nejprve nastrouhat, rozdrtit nebo rozmělnit a smícháním s fyziologickým roztokem vytvořit pastu. Na kůži je následně aplikováno malé množství této kašovité hmoty a skrz propíchnuto.

https://www.canadian.cz/cs/clanky-a-novinky/potravinove-kozni-testy-odhali-alergii-lepe-nez-komercni-alergeny/
aplikace alergenu do kůže - prick test

Poté si mě pozvala sestra do ambulance a pravítkem změřila velikosti flíčků (pupínků). Největší byly laktózové i bezlaktózové mléko, lepek, kokos a káva. Jelikož mi vyskočily oba druhy mlék, tak bylo jasné, že to nebude jen laktóza, co mi dělá špatně.

pupeny na ruce, reakce
tabulka velikosti pupenu při reakci na alergen

Výsledky

Tyto výsledky doktor porovnal s krevními testy a potvrdil mi, že mi alergie na mléčnou bílkovinu vyšla i v krevních testech, že můj odhad byl správný. Také lehkou intoleranci lepku, ale že dobrou zprávou je, že nemám celiakii.

Kokos a káva

Kokos a káva jsou těžké určit, protože jsou to 2 potraviny, které obvykle reagují v prick testech. Mě tyto 2 potraviny někdy problém dělaly, proto se je taky snažím omezovat. Ale kokos mi v poslední době už přímo špatně nedělá a u kávy to předtím bylo možná tím mlékem.

0 0 hlasů
Ohodnoťte článek
0 0 hlasů
Ohodnoťte článek
Odebírat
Upozornit na

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
0
Ráda uslyším, co si myslíte, prosím zanechte komentář.x